7 stvari, ki jih ne smete početi takoj, ko se prebudite

Kdor vstaja zgodaj si prej ali slej vzpostavi svojo jutranjo rutino, ki osmisli njegov dan. Nekateri prisegajo na mir, drugi na gibanje, tretji se vržejo v delo, mnogi pa najdejo kombinacijo korakov, ki jih pripeljejo v nov dan. A še pred vsemi temi koraki so prvi, nežni, občutljivi in tako zelo pomembni trenutki, ko se še prebujamo, ko se pretegujemo v postelji in v mislih jemljemo zalet, da poletimo iz nje. Pomembno je, zelo zelo je pomembno, kaj se takrat vrti v naših glavah.

 1. NE VKLOPITE POROČIL IN NE MISLITE NEGATIVNIH STVARI
  Pred kratkim sem opravila certifikat za izvajanje hipnoze in ena od stvari, ki sem si jih najbolj vtisnila v spomin je to, da smo najbolj hipnotizabilni, ko gremo spat in še kakšno uro v spanju (naša podzavest posluša in sprejema sugestije, medtem ko mi že spimo) in prav tako takoj zjutraj, ko pomežiknemo v nov dan. Kakšne sugestije (kar je bistvo hipnoze) si torej želimo? Vzpodbudo za izpolnitev svojih ciljev ali negativne informacije iz spletnih strani in radijskih postaj? Boste razmišljali, da je pred vami še en dan, kjer boste zagotovo spet vse naredili narobe? Ali si boste raje vlili poguma z optimizmom in pozitivnimi sugestijami. Nekateri se samo nasmehnejo in si zapojejo »Vem, da danes bo srečen dan«, drugi pa gredo korak naprej in uporabljajo afirmacije, samohipnozo in druga orodja, ki jim pomagajo ostati na visoki vibraciji (kjer plavajo pozitivne misli).
 2. NE PODALJŠUJTE DREMEŽA DO ZADNJE MINUTE ALI ŠE ČEZ
  Čeprav je valjanje po topli postelji sladko, je občutek, da smo spet pozni, stresen in niti malo v prid dobremu začetku dneva. Pravijo, da je »snooze« največji jutranji sovražnik. Čeprav moram priznati, da ga tudi sama uporabljam. Zakaj? Prav zaradi vsebine, ki vam jo danes pripovedujem – zato da opravim svojo malo miselno rutino še v postelji. Včasih bi me lahko misli odpeljale nazaj v sanjsko deželo, zato je »snooze« moj varnostnik na preži pred zibanjem na oblakih.
 3. NE ZAČNITE RAZMIŠLJATI, KAJ VSE BO TA DAN ŠLO NAROBE
  Ponavadi si že zjutraj začrtamo dan: pomislimo, kaj moramo postoriti, kakšni izzivi nas čakajo, kam nas bo vodila pot. Prav je, da se fokusiramo na to, kar je ta dan pomembno. Ampak prosim vas, ne obupujte že v postelji, kako bo nemogoče dobiti parkirišče, kako bodo sodelavci vstali z levo nogo, kako se bo roditeljski sestanek vlekel dolgo v večer … Vizualizirajte želene prizore vašega nastajajočega filma tega dne, s tragedijami naj se ukvarjajo v teatru.
 4. NE POZABITE BITI HVALEŽNI
  Pravijo, da vam dnevi začeti s hvaležnostjo spremenijo življenje za vedno. Cenimo stvari, ki jih imamo, saj niso samoumevne. Četudi kdaj preživljamo težka obdobja, je tu še vedno veliko stvari, za katere smo lahko hvaležni. Imamo streho nad glavo, topel dom s tekočo vodo, zdrave otroke, od katerih se vsak dan tudi sami učimo, imamo avto, ki nas prevaža, knjige, imamo internet, kjer nam je dostopno vso znanje sveta … Zahvalite se v mislih za vse, kar vam pade na pamet. Še v postelji. To vas bo vzpodbudilo in postavilo na tirnice vlaka, ki zadovoljno pelje skozi dan. Dobro mu gre.
 5. NE ZAČNITE DNEVA BREZ DOBREGA NAMENA
  Dobrota ni sirota. Že odkar pomnim, trdim, da se dobrim dobro vrača. Delite svoje znanje, dobro voljo, vzpodbudo, nasmehe in objeme z ljudmi okoli sebe. Že majhne stvari lahko ljudi motivirajo in jim dajejo občutek, da so nekaj vredni. Ste pomislili, da ni vseeno, če sodelavcu, ki raznaša pošto namesto le ‘hvala’ rečete ‘hvala, Peter’? Opazili ste ga. Že zjutraj se opomnite, da ne boste sodelovali v obrekovanjih, da boste vzpodbudni in pozitivni, da boste delali dobro. Sama se v takšnih trenutkih pogosto spomnim na besede, da ocenjuj človeka po tem, kako se obnaša do ljudi, za katere ve, da od njih ne bo imel koristi. Vzemite si čas, preberite znova in razmislite o tem.
 6. NIČ NAVODIL, PRISLUHNITE INSTINKTU
  Vsi imamo šesti čut, ki je nekakšen smerokaz v našem življenju. Zaupajte mu. Zjutraj je še posebej glasen, ker smo še vedno delno priključeni na naš notranji svet, ki mu je vse veliko bolj jasno kot naši budni polovici, ki ji dirigira ego. Se vam zdi, da bi morali nekaj narediti, čeprav ni prave razlage za to? Naredite to. Pokličite tisto osebo, peljite po tisti ulici, izognete se tistemu poslu … Kmalu vam bo vse jasno.
 7. NE POZABITE NA SVOJE NAJDRAŽJE
  In ko se prebujajo vaši družinski člani, jim pobarvajte te subtilne trenutke z optimizmom in ljubeznijo. Vzpostavite rutino tudi za te trenutke. Otroci potrebujejo stalnice. Tudi odrasli jih imamo radi. Naj bodo jutranji objem, vzpodbudne besede, listič z ljubečim sporočilom in podobne pozornosti stalnice v vaši družini.